Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Πώς καθαρίζουμε το εσωτερικό του υπολογιστή μας

Συχνά αντιμετωπίζουμε φαινόμενα υπερθέρμανσης του υπολογιστή, τα οποία οφείλονται στο «μπούκωμα» των ανεμιστήρων/ψυκτρών από τη σκόνη. Βεβαίως, το ζήτημα δεν είναι μόνο οι μπλε οθόνες, τα κολλήματα και οι επανεκκινήσεις. Ένα «βρώμικο» PC είναι, όπως και να το κάνουμε, αντιαισθητικό. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορείτε να βάλετε τάξη σε όλα αυτά.

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε, είναι να αποφορτιστείτε, οπότε αγγίξτε ένα καλοριφέρ για 3-4 δευτερόλεπτα. Θέστε το τροφοδοτικό του PC στο Off, βγάλτε το καλώδιο από την πρίζα και κατόπιν την άλλη του άκρη από το τροφοδοτικό και αποσυνδέστε όλες τις εξωτερικές συσκευές και την οθόνη. Μεταφέρετε το κουτί σε ένα ανοιχτό μέρος, ώστε να μπορείτε να δουλέψετε με άνεση. Ιδανικό θα ήταν ένα μεγάλο τραπέζι, αρκεί να στρώσετε πρώτα επάνω του ένα παλιό τραπεζομάντιλο, για να μην το γρατσουνίσετε. Έχετε υπόψη σας, ότι καθαρίζοντας το PC, θα γεμίσετε σκόνη το γύρω χώρο, οπότε θα ήταν καλό να στρώσετε κάτι (ένα παλιό σεντόνι, εφημερίδες κ.λπ.), αλλά και να έχετε μία ηλεκτρική σκούπα εύκαιρη. Εφόσον ολοκληρωθούν τα… χωροταξικά, είναι καιρός να ανοίξτε το κουτί, ξεβιδώνοντας τα πλαϊνά καπάκια και, αν το κουτί σας επιτρέπει κάτι τέτοιο, αφαιρώντας το επάνω καπάκι και την πρόσοψη. Ξαπλώστε τον.

Κατόπιν αποσυνδέστε όλα τα καλώδια και αφαιρέστε με προσοχή όλα τα εξαρτήματα, ούτως ώστε να έχετε ευκολότερη πρόσβαση στο εσωτερικό, αλλά και για να τα καθαρίσετε ένα-ένα. Αφαιρέστε τις κάρτες, αλλά αν δεν θέλετε να παιδευτείτε πολύ, αφήστε τη motherboard στη θέση της, όπως επίσης τον επεξεργαστή με την ψύκτρα του και τις μνήμες. Αφαιρέστε το τροφοδοτικό και, αν θέλετε, ανεμιστήρες και drivers. Ξεκινήστε με ένα μεσαίου μεγέθους πινέλο με σκληρή βούρτσα, για να τρίψετε τη συμπυκνωμένη σκόνη που μαζεύεται στις γωνίες του κουτιού και σε διόδους αέρα (π.χ., γρίλιες ανεμιστήρων). Με ένα πιο μαλακό πινέλο περάστε ανάμεσα σε πιο ευαίσθητα σημεία, όπως οι θύρες της motherboard και τα μέρη γύρω από τον επεξεργαστή. Κάθε τόσο, σηκώνετε το κουτί του υπολογιστή σας όρθιο, ώστε η σκόνη να πέφτει στον πάτο του και να την αφαιρείτε με ευκολία. Ένα εργαλείο που μπορεί να κάνει τη δουλειά σας πολύ πιο εύκολη και να αφαιρέσει εντελώς τη σκόνη που μόλις τρίψατε, είναι τα σπρέι πεπιεσμένου αέρα που θα βρείτε στο εμπόριο.

Για την επίμονη σκόνη, χρησιμοποιήστε μπατονέτες ή ένα λινό πανάκι, ελαφρώς εμποτισμένα με οινόπνευμα. Μη χρησιμοποιείτε πανάκια τύπου Swiffer, που η σκόνη κολλάει πάνω τους, διότι έχουν στατικό ηλεκτρισμό. Οι κινήσεις σας επάνω στις συσκευές πρέπει να είναι μαλακές και προσεκτικές, για να μην καταστρέψετε κάποιο εξάρτημα. Ειδικά τα ενσωματωμένα κυκλώματα επάνω στην motherboard είναι πολύ ευαίσθητα.

Το δυσκολότερο κομμάτι, πάντως, είναι οι ψύκτρες και οι ανεμιστήρες. Για καλύτερα αποτελέσματα, αφαιρέσετε τον ανεμιστήρα και φυσήξτε με το σπρέι ανάμεσα στα μηχανικά μέρη του και χρησιμοποιήστε το σκληρό πινέλο ανάμεσα στα πτερύγια της ψύκτρας. Με μπατονέτες καθαρίστε τα πιο βαθιά σημεία της και, τέλος, με το σπρέι ρίξτε ένα φύσημα για να φύγουν τα απομεινάρια. Στην περίπτωση που οι ψύκτρες και οι ανεμιστήρες βρίσκονται μέσα σε κάποια συσκευή και δεν είναι άμεσα προσβάσιμα, θα πρέπει να βασιστείτε στο σπρέι, ψεκάζοντας ανάμεσα στις γρίλιες. Η ενδεδειγμένη λύση θα ήταν να ανοίξετε τις συσκευές, αλλά το να «γδύσει» κάποιος το τροφοδοτικό ή την κάρτα γραφικών για να τα καθαρίσει, χρειάζεται μαεστρία και εμπειρία (μάλιστα κάποιες φορές μία τέτοια επέμβαση ακυρώνει την εγγύηση της συσκευής).

Όσο για το εξωτερικό του κουτιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σφουγγαράκι κουζίνας, πανάκια και λιποδιαλυτικό τύπου Cif. Το ίδιο ισχύει και για τα περιφερειακά. Το λιποδιαλυτικό αφαιρεί τη γλίτσα από το σκάφος της οθόνης (για το «γυαλί» χρησιμοποιήστε ένα στεγνό πανάκι), το ποντίκι και το πληκτρολόγιο. Ανάμεσα στα πλήκτρα, φυσήξτε με το σπρέι, χρησιμοποιώντας την ειδική «μύτη». Εφόσον έχετε τελειώσει, συναρμολογήστε ξανά τον υπολογιστή σας. Αν θέλετε να τον έχετε πάντα σε φόρμα, θα χρειαστεί να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάθε 3-5 μήνες!

Προσοχή!  Δεν επεμβαίνουμε στο εσωτερικό, αν ο υπολογιστής δεν είναι εκτός πρίζας. Φροντίζουμε να έχουμε αποφορτιστεί οι ίδιοι, αγγίζοντας με το χέρι κάποιο γειωμένο αγώγιμο σώμα (π.χ., καλοριφέρ) ή φοράμε πλαστικά γάντια. Δε φυσάμε αέρα με το στόμα – φεύγουν σάλια! Οι επεμβάσεις στο εσωτερικό κρύβουν κινδύνους.

Γενικά
Θα πρέπει να μεριμνούμε για την καθαριότητα και την ψύξη του υπολογιστή μας, για τους εξής λόγους:
  • Το κόστος συντήρησης ενός υπολογιστή είναι πολύ μικρότερο από το να αλλάξετε οποιοδήποτε εξάρτημα.
  • Ο χρόνος για να καθαρίσουμε έναν υπολογιστή είναι περίπου 20λεπτά.
  • Ο υπολογιστής αποδίδει καλύτερα να το φροντίζουμε.
  • Για τους περισσότερους είναι πολύ δυσάρεστο να χάσουν κάποια πολύ σημαντικά αρχεία τους, λόγω ξαφνικής βλάβης του υπολογιστή, και για πολλούς χρήστες ο υπολογιστής είναι ο μοναδικός τρόπος για να δουλέψουν.
Πηγή: http://www.pcmaster.gr/content/show/5761/1

    1 σχόλιο:

    Ανώνυμος είπε...

    Η πολύ απλά από το να κάτσει να κάνει ένας ανίδεος από pc όλο αυτό και να πάρει παραμάζομα κανέναν πυκνωτή, καλύτερα ας πάει να πάρει ένα blower η μια μικρή τρόμπα αέρα γύρο στα 5~10 bar, το φύσημα δεν αφήνει τίποτα μέσα

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...